En ungdomsroman om en flicka som hittar en ihoprullad lapp instoppad i en av stängerna på sänggaveln

Besvarad av Anita Höglund
Fråga: 
Hej! När jag var i tolvårs åldern löste jag en ungdomsroman om en flicka som hittade en ihoprullad lapp intoppad i en av stängerna på sänggaveln till en järnsäng. Lappen var skriven av en flicka i hennes ålder som levde för länge sedan. Flicka i nutid skriver ett svar och stoppa tillbaka i sängen. När hon senare tittar i gömstället så har det dykt upp en ny lapp med ett svar skrivet av flickan för länge sedan. Jag kan inte för mitt liv minnas vad boken heter. Vad är det för bok jag har läst?! Snälla hjälp mig lista ut titeln. Jag är född -85 och löste boken sent nittiotal.
Svar: 

Kan det vara "Den förtrollade mässingsknoppen" av Mary Norton? Den kom ut 1965 på svenska och sedan kom den i nytryck 1979.
Handling: Carey, Charles och Paul hjälper sin fasters granne när hon gör illa sig. Hon har en mystisk hemlighet och som tack för hjälpen får de en magisk present.Carey, Charles och Paul skickas en sommar till Bedfordshire för att hälsa på sin gamla faster. I grannhuset bor den prydliga fröken Price, som i all hemlighet håller på att lära sig flyga på ett kvastskaft.
En natt störtar hon till marken och vrickar foten. Barnen hittar henne liggande under cederträdet med vrickad fot. Hennes grå kappa och kjol är sönderrivna och skrynkliga och håret hänger i testar.
De hjälper henne in i sitt hus och lovar att inte tala om för någon att hon är en häxa, eller att hon fallit av kvasten.
Som tack får barnen en förtrollad sängknopp. När den är fastskruvad i sängstolpen kan de resa vart de vill, både geografiskt och i tiden. Efter flera missöden med önskningarna, där de hamnar mitt i gatan och polisen kommer, lär de sig hur önskningarna ska formuleras. Saker och ting har en förmåga att trassla till sig och det här blir början till fantastiska äventyr!

Andra förslag som kommit upp är följande böcker: 
Agnes Cecilia - en sällsam historia av Maria Gripe
Noras föräldrar omkommer i en bilolycka när hon är fem år gammal. Därefter får hon bo hos släktingarna Karin, Anders och deras son Dag. Nora får ett bra liv med mycket kärlek, men under ytan ligger alltid den gnagande känslan av att ha blivit övergiven. Efter att familjen har flyttat till ett nytt hem börjar Nora uppleva saker hon inte kan förklara. Fotsteg som stannar utanför hennes dörr, olyckor hon nätt och jämnt klarar sig undan tack vare anonyma telefonsamtal samt ett underligt paket som kommer i hennes ägo. Nora söker tillsammans med Dag efter svaren på frågorna omkring henne, och kommer fram till att förklaringarna kanske ligger närmare till hands än hon någonsin kunnat ana.

Sofies värld av Jostein Gaarder
Huvudpersonen Sofie, som lever i Norge år 1990, får oväntat flera mystiska brev från filosofen Alberto Knox, med filosofiska frågor; det blir en hel brevkurs i filosofi. Till början handlar den om Bibeln och senare fortsätter den med stora filosofer, bland annat Sokrates, Immanuel Kant och Sigmund Freud.
 

15 juni 2020 - 22:42