En saga om en gumma som plockar pinnar

Besvarad av Kristina Apelqvist
Fråga: 
Var finns sagan om gumman som plockar pinnar?
Svar: 

"Orkar du den så orkar du den..." är en spridd saga / anekdot som finns i många varianter. Vi är många på Bibblan svarar som ägnat tid åt att försöka hitta någon sorts standardvariant, men vi har tyvärr inte lyckats. Däremot har vi hittat variationer på den i många sammanhang.

Sagan återges i bloggar, debattinlägg och liknande. Den återges också i äldre svenska böcker som finns att läsa på sajten http://www.runeberg.org. Ibland är det en bonde som lastar gärdsgårdsstörar på sin åsna, eller en gubbe som lastar stockar på en hästsläde. Gumman plockar kvistar eller ved. En version slutar med att bonden lastar av vedträna, ett efter ett, tills vagnen är tom igen: "Orkar du inte den så orkar du inte den heller".

Sagan går i huvudsak så här: Det var en gång en gumma som gick till skogen för att hämta ved. Hon hade med sig ett par remmar att knyta om kvistarna. När hon kom till ett bra ställe i skogen lade hon ner remmarna och började plocka kvistar och grenar. Hon tog en kvist och en till och sade till sig själv: "Orkar du den här så orkar du den här också". Till slut hade hon fått ihop en stor hög. Hon knöt ihop remmarna och skulle slänga upp lasset på ryggen, men hon orkade inte rubba det ens en tum. "Konstigt" tyckte gumman, "jag orkade ju varenda kvist". Sensmoralen är tydlig: det gäller att veta var man skall dra gränsen.

Du hittar några varianter här:

Ett debattinlägg på Ny tekniks hemsida
http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/energi/article3666204.ece?service=mobile&content=main&commentsPos=15

Ett debattinlägg på Jakt & jägares hemsida
http://www.jaktojagare.se/se/comments.php?id=490463&context=7950

Från Projekt Runeberg, ur Gustaf Lyckows En bundt humoresker
http://runeberg.org/humoresk/0158.html

3 februari 2014 - 23:50