Börja läsa Shakespeare

Besvarad av Therese Hammarsten
Fråga: 
Hej, Jag tänkte höra med er om ni har något bra tips på hur man kan börja läsa William Shakespeare? Jag är en kille i sena tjugoårsåldern som har fått för mig att jag vill fördjupa sig i Shakespeare. Har aldrig läst något av Shakespeare tidigare och har heller inte, får jag erkänna, sett någon uppsättning. Men jag har iallafall förstått att han ska vara något speciellt. Därför skulle jag vilja ge honom en chans prova på att läsa honom. Men när jag tittar runt i bibliotekskatalogen på mitt bibliotek och på internet över vad det finns skrivet av Shakespeare och vad som finns skrivet om honom så blir jag smått nervös. Får tusentals träffar, på alla möjliga olika språk. Tänkte därför höra om ni skulle kunna hjälpa mig genom att ge något tips på var jag kan börja? Det jag söker är någon bok på svenska där hans viktigaste, eller bästa, dramer finns nedskriva, och gärna någon bra kommenterande bok att läsa vid sidan av. Helst inte någon alltför tjock bok som förutsätter att läsaren redan känner till en massa eller har en utbildning i litteraturvetenskap eller så. Gärna något som kort introducerar och sen kommenterar något eller några teman eller så. Vet ni om ni har någon bra sådan kommenterande bok som kan vara schysst att läsa vid sidan om Shakespeares dramer och kan tipsa mig om den så skulle jag vara hemskt tacksam! Eller om ni kommer att tänka på något annat, det kanske finns en podd eller en inspelad tv-serie som handlar om Shakespeare som ni också skulle rekommendera mig? Jag tar gärna emot alla tips jag kan få. Vänliga hälsningar
Svar: 

Ja, att söka på namnet William Shakespeare ger till en början en oöverskådlig mängd sökresultat och det är lätt att bli avskräckt. 

En idé kan vara att börja med att lyssna på podcastavsnittet Allt du velat veta - William Shakespeare. Där introduceras kort Shakespeares liv, olika genrer, och några av hans viktigaste verk. Detta ger en bra grund för vidare sökningar. 

I podden nämns bland annat den kända tragedin Hamlet. Denna finns bland annat att läsa i samlingen Det blodiga parlamentet - Fyra tragedier, av William Shakespeare (2016), översättning Ulf Peter Hallberg. Det finns ett kommentarsmaterial i slutet av boken med sidangivelser. Shakespearesällskapet har på sin webbplats även en artikel om Hamlet som kan vara intressant att läsa i anslutning till läsande av pjäsen, du kan läsa artikeln här

Om du är mer hågad att läsa komedier, finns en även samling med fyra av Shakespeares mest kända komedier som heter Komiska förväxlingar - fyra komedier, av William Shakespeare (2016), översättning Ulf Peter Hallberg. Även i denna samling finns ett kommentarsmaterial.

 På Shakespearesällskapets webbplats hittar du fler artiklar kring Shakespeares verk. I en artikel i deras tidsskrift Shakespeare från nr 4, 2008, s 21, går att läsa om en person som börjat uppskatta Shakespeare från att ha varit novis. Han nämner bland annat att han sett flera filmatiseringar och en pjäs. En rekommendation skulle därför kunna vara att se någon filmatisering. Ett känt exempel är Romeo och Julia, där det finns många olika alternativ att välja på. 

En läsvärd biografi om Shakespeares liv och betydelse är boken Shakespeare: Liv och tankesätt, av  Carl-Göran Ekerwald (2017).

6 januari 2019 - 13:41