Boktips till fyraåring

Besvarad av Åsa Wilén
Fråga: 
Hej! Har du tips på en bra kapitelbok för en fyraåring som klarar att lyssna på långa texter men som inte har en sex sjuårings intresse och erfarenheter? Vi har läst Kamomilla stad, Klas Klättermus och Karius och Baktus och de tycker hon om.
Svar: 

Vad härligt med en lässugen fyraåring. Om du vill fortsätta med klassiker så rekommenderar jag:
Nalle Puh, av A.A. Milne
Loranga, Masarin och Dartanjang, av Barbro Lindgren
Dessa känner du säkert redan till, så de ger jag inte någon närmare presentation.

Och vill du ha lite nyare böcker så finns de här underbara barnböckerna:
Sandvargen, av Åsa Lind. En filosofisk bok om en liten flicka och hennes låtsaskompis Sandvargen, som funderar kring livets gåtor. Varje kapitel är en avslutad berättelse. Gillar ni den så fortsätts den av Mera Sandvargen, samt Sandvargen och hela härligheten.

Mitt lyckliga liv, av Rose Lagercrantz. Handlar om Dunne som ska börja ettan, och hur hon där får en ny bästis. Men bästa vännen flyttar, och Dunne blir förstås jätteledsen. Så varför är hon då så lycklig?
Det finns fler böcker om Dunne, i vilka vi får följa henne hemma och i skolan, och se hur det går med hennes vänskap med Ella Frida.

Piggor och suggor, av Lena Landström. Här får vi träffa fantasidjuren piggorna och suggorna som bor grannar i skogen. Men de är väldigt olika. Det finns ytterligare tre böcker om piggorna och suggorna.

27 mars 2018 - 13:36

Kategorier