Boktips om svensk konsthistoria

Besvarad av Mona Stahl
Fråga: 
Hej, Jag ska till Italien på ett utbyte och skulle vilja ge en bok som present till värdarna. En bok som handlar om svenska konsthistoria eller svenska designhistoria eller något om svensk kultur ur ett historiskt perspektiv. Gärna något i form av en "coffee table" bok eller en bok med mycket härliga bilder. Tack på förhand! Vänligen!
Svar: 

Jag gick in på Adlibris.com och tittade på svensk konsthistoria - där finns bl.a. de här:
Svensk designhistoria av Lasse Brunnström. Verkar vara en lärobok, kan vara rätt heltäckande, den ingår i en serie böcker om design. 

Ny nordisk design av Dorothea Gundtoft. Så här presenterar Adlibris boken: "I den rikt illustrerade boken Ny nordisk design presenteras klassiker som Svenskt Tenn, Arabia och Swedese. Men bokens fokus ligger på 2010-talets formgivare och trendsättare från Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island. Var hämtar de sin inspiration ifrån, hur jobbar de och vad skiljer dem från andra samtida designer?"

Swedish Modern av Hedvig Hedqvist, Christian Björk, Eric Ericson, så här står det i Adlibris post: "Swedish Modern består av omkring 800 bilder som visar arkitektur och utsmyckningar, möbler och inredningar, konsthantverk och utställningar. Boken inleds med en introduktion till ämnet. Swedish Modern är en historia om modernismens visuella yttringar i Sverige."

​Hoppas du hittar något du gillar och att du får en trevlig vistelse i Italien!

4 september 2019 - 16:38