Boktips

Besvarad av Sofia Murray
Fråga: 
Om jag vill läsa en bok som handlar om en person som anser sig ha misslyckats med valen i livet, och hur denne hanterar det, vad kan ni tipsa om för böcker då?
Svar: 

En kollega tipsar enligt följande:
Beror ju på ålder, men om det är en vuxen (eller tonåring kanske) skulle jag föreslå "Fem personer du möter i himlen" av Mitch Albom. Jag tyckte mycket om den när jag läste den. På baksidan står det bl.a. att det är en "varm och humoristisk bok som vill få oss att förstå meningen med livet – att inget liv är meningslöst" ... "berättelsen om Eddie, som arbetar som vaktmästare på ett nöjesfält. Han har, i sina egna ögon, levt ett fullkomligt meningslöst och ointressant liv". ... Han möter fem personer som förklarar hans liv och vars liv "i något avseende påverkats av Eddie. En efter en berättar de om sitt liv och vilken roll han har spelat där."
Jag tror att även romaner av David Nicholls kan fungera fint i sammanhanget. De är dock inte lika positiva som Mitch Alboms bok, men handlar, kan man säga, om att ta konsekvenserna av sina livsval: På vinst och förlust, En dag, Vi.

Om du vill slå på stort rekommenderar jag Återstoden av dagen av årets Nobelpristagare Kazuo Ishiguro

Antonio Tabucchi skriver också på detta tema, t ex Påstår Pereira
Elena Ferrantes bokserie som inleds med Mina fantastiska väninna kan vara ett alternativ
 

29 september 2017 - 18:00