Bokserie om flicka i Småland

Besvarad av Anna Dunér
Fråga: 
Söker namnet på en bokserie dottern och jag läste för tio år sedan men den var betydligt äldre. Den var svensk, Småland, handlade om en flicka som växte upp i en liten by och sen vandrade därifrån och började arbeta på ett glasbruk. Efter nåt bråk där gick hon till Växsjö och började på tändsticksfabrik.Serien fortsatt framväxandet av fackförening, kvinnorörelsen och första valet kvinnor kunde rösta. Väldigt bra historielektion och som vi letat.
Svar: 

Jag undrar om det kan vara Solveig Olsson-Hultgrens böcker? Det är en serie på tio delar om 1900-talet. Den första utspelar sig 1899, den sista 1975 - 1999 och de gavs ut mellan år 2002 och 2012. De är så att säga skönlitteratur och  historielektion i ett. Första delen heter Siden, sammet, trasa, lump och den andra Arbetets döttrar. Huvudperson i de första böckerna är Elin och de utspelar sig i Småland. Elin tar dock jobb på pappersbruk och inte glasbruk eller tändsticksfabrik så vitt jag kan se. Om det inte stämmer får du gärna höra av dig igen!

Kerstin Sundh är en annan svensk författare som skildrat flickor under första hälften av 1900-talet, t.ex. i serien om Miranda.

7 november 2018 - 11:25