Boksamtal i årskurs 1

Besvarad av Anna Dunér
Fråga: 
Hej. Jag ska hålla i ett boksamtal i årskurs !. Studerar till grundlärare f-3. Letar efter en bilderbok med max 15 sidor som jag ska högläsa i klassen och sen ha ett boksamtal om. Vill gärna hitta någon med ett budskap Ex "alla är bra på något" eller "Allas lika värde" eller någon vänsapsbok eller något annat fint budskap. Så tacksam för förslag. Tack på förhand.
Svar: 

Det låter roligt och det finns mycket att välja bland! Här är fem förslag på bilderböcker som jag tror att skulle kunna fungera bra:

Stephanie Blake: Det är orättvist (Berghs förlag, 2017). Översatt från franska. 12 uppslag. Kaninpojkarna Simon och Filip ska bygga ett flygplan. Filip kör med Simon och hotar med att de inte är kompisar om inte Simon gör allt som Filip säger. Simon får stöd hemma av sin lillebror och nästa dag vet han vad han ska svara Filip ... (Det finns också andra böcker om Simon.)

Lisen Adbåge: Dom som bestämmer (Bonnier Carlsen, 2018). 14 uppslag. Ett gäng bestämmer och ett annat gäng blir bortkörda gång på gång. På slutet vänder det ...

Angela McAllister: Haren och Sköldpaddan - en fabel av Aisopos (En bok för alla, 2001). 12 uppslag. Den klassiska historien om haren och sköldpaddan som tävlar om vem som kommer först i mål. En är snabb men den andra är målmedveten och ihärdig ...

Maria Nilsson Thore: Bus och Frö på varsin ö (Bonnier Carlsen, 2012). 13 uppslag. Två förmänskligade djur bor på var sin ö. De trivs bra i ensamheten men så småningom börjar de sakna sällskap. Vattnet mellan öarna gör att de inte kan nå varandra. Inte förrän något händer ...

Kalle Güettler m.fl.: Monsterbråk (Kabusa Böcker, 2013). 16 uppslag men bara lite text på varje. Stora Monster och lilla monster blir ovänner och lilla monster får dåligt samvete. Hoppas att de kan bli vänner igen! (Det finns fler böcker om monstren.)

Efter samtal med kolleger lägger jag till ytterligare tre böcker:

Mia Nilsson: Hugo - elak, blodtörstig, och ... jättefarlig? (Bonnier Carlsen, 2013). 17 uppslag men bara lite text på varje. Krokodilen Hugo har rykte om sig att vara farlig men egentligen vill han bara få vänner. Hur ska han göra?

Elin Johansson och Ellen Ekman: Veckan före barnbidraget (Rabén & Sjögren, 2016). 12 uppslag. Om att pengarna inte alltid räcker. Mamma försöker hitta på kreativa lösningar och när hon till sist tappar sugen bidrar flickan med gratis lek i form av ett påhittat tivoli.

Uje Brandelius och Clara Dackenberg: Hemma hos Harald Henriksson (Lilla Piratförlaget, 2018). 12 uppslag. Jag tycker den här boken är väldigt bra men är osäker om den egentligen passar bäst för vuxna eller för barn. Den tar upp olika sociala och ekonomiska nivåer och orättvisor. I texten berättas en historia, men tittar man på bilderna framträder ett fördjupat sammanhang, som man kanske bara förstår som vuxen läsare. För barn blir kanske det faktum att flickan tar (stjäl) något ur pojkens rum det som manar till diskussion. 

25 mars 2019 - 20:53