Bok om pojke med koppling till annan pojke i det förflutna.

Fråga: 
Jag läste en bok på slutet av 80-talet om en pojke som under ett lov bor hos släktingar tror jag. Han är på något sätt sammankopplad med en pojke för länge sedan. Det slutar nästan med att nutida pojken dör. Det har också gjorts en filmatisering som jag såg på tv då så boken kan ha kommit tidigare. Har för mig att ordet ros finns i titeln.
Svar: 

Jag tror det finns stora möjligheter att boken du söker är Rosenmönstret (originaltitel: A Pattern of Roses) av K.M. Peyton. 

"En dag hittar man en burk med teckningar. Dessa förbryllar Tim eftersom de är undertecknade med hans egna, inte allt för vanliga, initialer, T.R.I. En annan dag hittar han också T.R.I.’s gravsten där det står att läsa T.R.I. dog en månad innan han skulle fylla 16 år. Tim blir mer och mer intresserad och tar reda på att T.R.I. hette Tom. På ett underligt sätt känner Tim en samhörighet med Tom och han blir nyfiken på hur Tom egentligen dog.Parallellt med att man får följa Tim och hans efterforskningar efter Tom får man följa Tom i hans liv vid det förra sekelskiftet." (beskrivning från http://www.bokblomma.com/10023/peyton-k-m/rosenmonstret)

Libris-länk:http://libris.kb.se/bib/7401066
Boken gjordes till denna tv-film: http://www.imdb.com/title/tt0213989/ (bonus: det är Helen Bonham Carters debutfilm)
Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/A_Pattern_of_Roses

14 april 2016 - 21:18