Bok om pojke i ett ghetto under Andra Världskriget

Besvarad av Anna Dunér
Fråga: 
Jag söker en bok, vet varken titel eller författare. Den handlar om en pojke och utspelar sig i ett ghetto under Andra Världskriget. En vän till mig, född 1959, läste den som barn, slutet på 60-, eller tidigt 70-tal lär det ha varit, förmodligen är det en ungdomsbok. Författaren ska ev. ha bott i Sverige efter kriget. Det här var en tuff pojke, påhittig, en riktig överlevare. Jag skulle verkligen vilja hitta den här boken åt honom. Tack för hjälpen!
Svar: 

Jag undrar om det möjligen kan vara en bok i serien "Barnen i 67:an" av Lisa Tetzner.

Lisa Tetzner föddes i Tyskland och levde mellan 1894 och 1963. Hon var barn- och ungdomsboksförfattare. Serien om barnen i 67:an skildrar "en grupp pojkar och flickor med Paul, Erwin och Mirjam i centrum och tar sin början i Berlin i början av 1930-talet – men sedan sprids handlingen över hela världen; ty när nazisterna tar makten i Tyskland måste både Erwin och Mirjam gå i landsflykt" (Wikipedia: "Barnen i 67:an"). 

Hennes böcker fick inte ges ut i det nazistiska Tyskland och hon har därmed en koppling till Sverige. Först gav hon nämligen ut böckerna på ett schweiziskt förlag - hon och hennes man hade tagit sin tillflykt till Schweiz - men efter andra världskrigets utbrott "vågade inte heller schweiziska förläggare publicera hennes böcker". Många av hennes verk utkom i stället "först på svenska efter det att den svenske förläggaren Arne Holmström själv översatt böckerna direkt från manus" (Alex författarlexikon: "Lisa Tetzner").

Böckerna i serien om Paul, Erwin och de andra utkom 1932-1949 (Wikpedia: "Lisa Tetzner"). De har senare getts ut i nya utgåvor.

Om det inte är någon av de här böckerna som din vän var ute efter får ni gärna höra av er igen.

5 augusti 2020 - 19:57