Bok om mor som mist sin son och tar sig till dödsriket

Besvarad av Daniel Hallberg
Fråga: 
Vad heter boken. En mor som mist sin son tar sig med medicinsk hjälp till dödsriket... eller rättare sagt till en mellanstation varifrån båtarna går vidare. Stället är asiatiskt, son ett jättelikt badhus där man vaknar, får en uppsättning kläder, och sen beger sig ner till hamnen. I hamnen sätts dagligen upp namnlistor på vilka som ska gå ombord på båtarna... Påbörjade boken, blev av med den... och vill så gärna läsa klart den. Men vad heter den, och vem är författaren...
Svar: 

Utifrån din beskrivning tror jag att boken du letar efter är "Playground" av Lars Kepler.

Följande beskrivning är från förlagets informationssida om boken:

"Under en insats i Kosovo blir löjtnant Jasmin Pascal-Anderson skjuten och hennes hjärta står stilla under fyrtio sekunder. När hon återvänder till livet kan hon inte sluta tala om att döden börjar med en våldsam hamnstad där de styrande håller på att förlora kontrollen över den organiserade brottsligheten.   
   Jasmin behandlas för sin krigspsykos, lämnar det militära och försöker leva ett stillsamt liv när någonting fruktansvärt händer. Tillsammans med sin femårige son hamnar hon i en bilolycka. På sjukhuset upptäcker läkarna en blödning från sonens kranskärl. För att kunna operera honom måste de stanna hans hjärta.
   Ingen kan svara på om de många vittnesmålen från tillfälligt döda bara beror på att hjärnan reagerar panikartat på syrebristen som uppstår när hjärtat står stilla. Men Jasmin törs inte ta risken. Hon vet att hennes son inte kommer att klara sig tillbaka till livet på egen hand om hamnstaden finns på riktigt.
   Den andra sidan är en mycket farlig plats och farligast av allt är lekplatsen – playground."

Utdrag ur en recension från Johannas deckarhörna:

"[...] För en kort stund är hon död. Hon upplever att hon då hamnar i ett ingenmansland mellan livet och döden, och miljön liknar en kinesisk hamnstad. Inte för att man hamnar i Kina, utan för att dödsriket fanns långt före alla former av kulturer och har inspirerat den kinesiska. [...] Hennes son Dante är svårt skadad och enda sättet att rädda honom är att stoppa hans hjärta för att kunna genomföra en svår operation. Om Dantes hjärta stannar kommer han att komma till hamnstaden, men det är inget paradis det är frågan om. Jasmin måste se till att ta sig tillbaka till döden för att hjälpa sin son, för i dödsriket pågår ett spel om människors själar som är grymt och hänsynslöst. En liten pojke som Dante skulle inte ha en chans att försvara sig. Men frågan är hur Jasmin ska kunna rädda honom? [...]"

Om det inte är rätt titel får du gärna återkomma, så får vi leta vidare.

3 augusti 2020 - 15:19