Bok om en kattunge på Nya Zeeland

Besvarad av Emelie Berggren
Fråga: 
Några år gammal bok. Handlar om en kattunge på Nya Zeeland (tror jag). En pojke blivit påkörd och dött. Klassad på QDFJ? Bilden på framsidan visar en katt med kanonblå ögon och matchande koppel.
Svar: 

Boken du letar efter är troligtvis Katten Cleo : hur en kaxig katt hjälpte en familj att läkas av den nya nyzeeländska författaren Helen Brown.

På förlagets hemsida finns en beskrivning av boken:

"Helen Brown var verkligen inte en kattmänniska, men det var hennes nioårige son Sam.

När hon såg den lycklige Sam hålla upp en nyfödd svart kattunge kunde hon inte längre stå emot. Familjen bestämde att katten skulle levereras så snart den var gammal nog.

Bara en vecka senare är sonen Sam borta. Död efter en tragisk bilolycka. Och ytterligare några dagar senare anländer en liten låda med den svarta kattungen. Helen är förlamad av sorg och vill skicka tillbaka katten, men hennes yngre son, Rob, förknippar katten med storebrodern. När Helen ser Rob le för första gången sedan Sams död är det inget snack om saken – katten får stanna.

Cleo, som katten får heta, lär familjen att skratta och leva igen, och blir så småningom både en beskyddare, en tröstare och en vän. Katten Cleo är en enastående berättelse om katters läkande kraft i samma anda som den älskade boken Sjukhuskatten Oscar."

Helen Brown har skrivit en fristående uppföljning till boken som heter Katter och döttrar : de kommer inte alltid när man ropar.

Här kan du se vilka bibliotek i Sverige som har böckerna:

 

7 juli 2020 - 18:28