Bok om determinism

Besvarad av Stefan Grip
Fråga: 
Hej! Jag söker en bok som behandlar ämnet determinism. Den får gärna ta upp olika typer av determinism, och argument för och emot. Den får gärna vara relativt lättläst (dock avsedd för vuxna) och lättsam. Det vore inte fel om den fått goda recensioner och är väl ansedd. Har ni något förslag på någonting som skulle kunna passa? Vänligen
Svar: 

Ett förslag är att först få en överblick från wikipediaartiklar. I artikeln om den Fria viljan får man läsa om de olika filosofiska riktningarna (Determinism, Kompatibilism, Inkompatibilism och andra synsätt). (Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Fri_vilja)

Tips på böcker och andra källor som kan vara intressanta.
Böcker:
- Pink, Thomas (2010). Kort om fri vilja. Lidingö: Fri tanke.
På ett ganska enkelt språk beskriver filosofiprofessor Thomas Pink den fria viljan.

Internetresurser:
- Det efterfrågades böcker, men jag vill ändå tipsa om en föreläsning via Utbildningsradion (UR) som på ett enkelt sätt beskriver hur filosofer genom historien sett på den fria viljan. (Källa: UR Samtiden - Forskardagar i Stockholm 2012 [Elektronisk resurs] : Ödet - finns det?. - 2012. http://urskola.se/Produkter/173390-UR-Samtiden-Forskardagar-i-Stockholm-...)

Annat:
- Sprenger, Reinhard K. (2008). Bollen är din!: vägar ur vardagens vanmakt. Stockholm: Schibsted
En bok som inte beskriver teoretiskt filosofi i så hög utsträckning, utan mer "en praktisk livsfilosofi som utgår från den egna viljan, och samtidigt tar stor hänsyn till medmänniskan".(källa: http://www.bokus.com/bok/9789177387794/bollen-ar-din-vagar-ur-vardagens-...)

28 juni 2017 - 0:18

Kategorier