Böcker till barn för att förstärka självkänslan

Besvarad av Sofia Murray
Fråga: 
Hej! Jag jobbar som skolpsykolog. Vi har bekymmer med en elev som går i tredje klass och som har extremt svårt för att komma sig för att göra uppgifter i skolan. Eleven är normalbegåvad enligt test, men har väldigt låg självkänsla. Hen tycker det är extremt jobbigt att göra saker hen inte redan kan, känner sig då dum, har väldigt höga krav på sig själv och jämför sig alltid med de som är bäst. Rädd för att misslyckas. Har också fysiska funktionsnedsättningar, vilket spär på den dåliga självkänslan. Vi jobbar nu för att stärka barnets självkänsla och tilltro till sin förmåga i skolan, uthållighet och beslutsamhet. Och jag har en idé om att ett led i detta hade kunnat vara att arbeta med en berättelse om någon som inte kan från början, men sedan kämpar hårt och lär sig och blir bra på det. Det bästa jag kommer på är "Det Lilla Blå Tåget", men det handlar inte om "intellektuella prestationer" och passar egentligen inte åldersgruppen. Tacksam för alla tips! Gärna med både pojke och flicka som huvudperson (kan vara viktigt för att barn i denna ålder lättare ska kunna identifiera sig med huvudpersonen) Mvh, Elinor
Svar: 

En kunnig kollega gav följande tips, med reservation att de kan vara lite för barnsliga för din elev. Kanske kan de användas som en utgångspunkt för samtal? Och fråga gärna barnbibliotekarien på ditt lokala folkbibliotek för fler tips.

Dumma teckning av Emma AdbågeStorebror är så bra på att rita. Mint vill vara lika bra, fast helst bättre. Det är bara det att hon inte ens vet vad hon ska rita. Till slut kommer hon på det: snö får det bli. Det är ju en jättebra idé - tills allt går fel. Helt fel. Dumma teckning är en humoristisk berättelse om att vara ett yngre syskon som vill vara stort och duktigt, om ilskan när det inte blir som man tänkt sig - och om glädjen när man lyckas!

Alfred ska hålla tal av Mina Lystad
En dag i skolan ger läraren barnen varsin lapp. De ska ta reda på allt de kan om det som står på lappen och berätta för klassen på fredag. Berätta för klassen! Hålla tal!! Det är det värsta Alfred vet. Han vill inte ens titta på lappen. På kvällen blir han lite nyfiken och öppnar lappen. Blåval, han vet inget om blåvalen. Han frågar pappa, han frågar mamma och syrran. Han blir lite intresserad och börjar kolla på nätet. När fredagen kommer är han supernervös.

Jag är jag av Emma Adbåge
Mickan är åtta år och räcker inte upp handen så ofta. Men hon är inte så blyg som fröken säger. Det är bara det att hon inte gillar att gå på Natalis Big Bang-kalas, är skiträdd för borrmaskinen i snickis och hatar grejer som är knottriga. Mickan är en underbar karaktär som är efterlängtad i böckernas värld. Hon är den lilla, rädda och tysta tjejen som inte tar så stor plats i klassen, men som observerar allt som händer och berättar om de andra på ett otroligt roligt och allvarligt sätt.
Emma Adbåge har träffat mitt i prick när hon låter Mickan göra revolt mot alla som uppfattar henne som en blyg tjej som behöver ta för sig mer. Hon tar visst för sig, men på sitt alldeles egna sätt.

Du är bra som du är av Lena Svensson
Vet du om att du är bra som du är? Det här är den lilla boken som handlar om ett stort ämne. Att bygga upp sin identitet och självkänsla är en process. Några ord på vägen kan vara till stor hjälp, något att stödja sig på när känslan vacklar.

18 oktober 2017 - 21:12