Böcker om världshistoria, skrivna av svenska historiker

Besvarad av Daniel Hallberg
Fråga: 
I Norge publiceras i veckan en bok av historikern Terje Tvedt som lyfts fram som den första boken av en norsk historiker om världshistorien på 100 år. Det fick mig att fundera på hur många böcker om världshistorien som skrivits av svenska historiker. Hur vanligt är det? Och vem var den senaste?
Svar: 

Det är svårt att besvara exakt hur många svenskskrivna böcker om världshistoria som har getts ut. En sökning i Libris på "världshistoria" med avgränsning på språk: svenska och med värld* i titeln, ger 716 träffar. Denna sökning inkluderar även översättningar. Men jag har hittat lite information, som jag hoppas att du har användning av.

Efter att ha sökt lite i Libris, verkar det som att den senaste boken om världshistoria, skriven av svenska historiker, är "En samtidig världshistoria" (redaktör: Maria Sjöberg) som kom ut 2014. Enligt bokens förlag, Studentlitteratur, är detta den "första svenskskrivna världshistorien på 30 år". Den senaste boken om världshistoria innan dess tycks vara Åke Holmbergs "Vår världs historia" (1982), vilket troligtvis är den föregående titel som Studentlitteratur refererar till.

Andra svenskskrivna böcker om världshistoria är bland annat Carl Grimbergs "Världshistoria: folkens liv och kultur" i fjorton band (utgivna från 1926 och framåt) och Johan Bergmans och Emil Svenséns "Världshistorien berättad för svenska folket" i åtta band (utgivna från 1901 och framåt).

12 oktober 2020 - 23:53

Kategorier