Böcker om 30-, 40- & 50-talets Sverige?

Besvarad av David Wegemo
Fråga: 
Hej, skulle vilja ha tips på bra böcker som: 1) utspelar sig i svensk tätort/mindre bygd under 1940- och 50-tal (helst ur en kvinnas perspektiv). 2) handlar om flykt (eller flytt) till Sverige under andra världskriget (helst ur ett manligt perspektiv). 3) om judisk kultur 4) allmänt böcker som kan hjälpa en att förstå Sverige under 30-, 40- och 50-tal. Gärna detaljrikt för att hjälpa en att själv beskriva detaljer som levandegör Sverige under denna tid. TACK! :)
Svar: 

Hej!

Här kommer lite förslag på böcker! Får villigt erkänna att jag inte läst så många av dem själv så kan inte garantera dess kvalitet, men de verkar i alla fall fylla de kriterier du efterfrågar :).

1) utspelar sig i svensk tätort/mindre bygd under 1940- och 50-tal (helst ur en kvinnas perspektiv).

Kristina Sandberg - trilogin om hemmafrun Maj
Bokserie i tre delar om hemmafrun Maj från Örnsköldsvik, utspelar sig under 1930, 1940 & 1950-talet. De olika delarna heter 1. Att föda ett barn, 2. Sörja för de sina och 3. Liv till varje pris.

Astrid Lindgren - Britt-Mari lättar sitt hjärta
Ungdomsbok, väldigt tidig Astrid Lindgren. Käck och lättsam, men handlar om en flicka i Småland som skaffar en brevvän på 40-talet. Boken består i princip av deras brevkommunikation, så kanske kan ge viss inblick i hur livet kunde se ut då.

Erik Eriksson - Men fåglarna sjunger om natten
Helena och Johan växer båda upp på Lidingö under andra världskriget när nazismen förekommer öppet bland de välbärgade på ön. Hans far är jude, hennes är övertygad nazist. Deras kärlek är förbjuden, otänkbar, och när Johan börjar undersöka traktens historia försöker mäktiga krafter att hindra honom...
Romanserie om några människor i Stockholm och förorterna under årtiondena efter kriget när livet förändrades för många.

Anderz Harning - Stålbadet
Stålbadet är en självbiografisk roman av den svenske författaren och journalisten Anderz Harning. Den utgavs 1972 på Författarförlaget.
Romanen skildrar Harnings uppväxt i samhället Stocka i Hälsingland på 1940-talet. Hans far och styvmor var nazister och fadern brukade misshandla sonen med en livrem. De kallade honom även för "satans ohyra" och "missfostret".

P.C Jersild - Fem hjärtan i en tändsticksask
Boken skildrar författarens uppväxt i egnahemsområdet Norra Ängby i Stockholm, under 1930-, 40- och 50-talen. Titeln syftar på de fem familjemedlemmar som trängs i tvårumsvillan. Familjen består av hans frikyrklige far, hans mor som drömmer om att bli lärarinna, storasyster, som under de tidiga åren var hans andra mor, och storebror, modellbyggaren som gjorde karriär inom det militära innan han insjuknade i TBC.
2) handlar om flykt (eller flytt) till Sverige under andra världskriget (helst ur ett manligt perspektiv).

Sigrid Combuchen - Sidonie & Nathalie från Limhamn till Lofoten
Nathalie och Sidonie flyr från Frankrike genom ett krigshärjat Europa och lyckas i mars 1944 ta sig illegalt från Danmark till södra Sverige. Deras möte är slumpmässigt och de förblir främlingar för varandra. På en herrgård i norra Skåne, där legala och illegala ges tillflykt, får de arbete. Med namnen Nanna och Siv försöker de där vänta ut krigsslutet med beredskapsarbete, men tvingas snart bort igen och arbetar sig vidare genom landet.

Åke Lundgren - Urhos flykt
En septemberdag 1944 står en pojke i en alltför stor päls utanför Kågedalens kyrka i byn Kusmark i Västerbotten. Han liknar ingen av byborna och påminner inte om någon från grannbyarna. Det är en främmenpojk.

Pojken heter Urho och kommer från den lilla byn Pekkala långt inne i de finska skogarna. Under den nordfinska evakueringen 1944–45 tvingas han och modern lämna sitt hem, de blir två av de tiotusentals människor som flyr till Norrland från ett Finland i brand.
Urhos flykt är en berättelse om en tid av förvandling, både för dem som befann sig på flykt och för dem som levde i tryggheten i Sverige. Här möts olika språk och kulturer i en liten norrländsk by medan n' Hitler långt ute i världen skriker ut sin dröm om tusenårsriket.
Åke Lundgrens tolfte roman vilar på dokumentär grund och handlar om något som hände 1940-talet – och som händer än idag.

Tommy Rander - Din farfar heter Bernt
Din farfar heter Bernt är en dokumentär roman, skriven som svar på frågan från författarens son om vem farfar var. Den mannens namn är Bernt Johannessen.

Boken är dramatisk och rörande, eftersom hans liv kom att präglas av Andra världskriget. Göteborg spelar en stor roll för berättelsen - det var där som den så kallade kvarstadsaffären utspelade sig. Händelserna under den svinkalla krigsvintern 1941-42 fick livsavgörande betydelse för Johannessen och därför indirekt för författaren och hans son.

3) om judisk kultur

Bente Groth - Judendomen: Kultur, historia, tradition
Bente Groth, religionshistoriker vid Universitetet i Oslo, har skrivit en introduktion till judendomen där hon med ett omväxlande kronologiskt och tematiskt perspektiv berättar om judisk kultur, historia och tradition. Vid sidan av det hon menar är gemensamt visar hon även hur livsstilar, åsikter och tolkningar går isär.

Speaking memories: förintelsens sista vittnen = the last witnesses of the Holocaust / Judisk Kultur i Sverige ; editor: Daniel Pedersen ; photos: Karl Geber.
Samlingsverk från 2019. Kanske inte direkt om judisk kultur, men ett samlat verk med överlevare från förintelsen och deras minnen/livsöden. Tänkte att den kunde vara värd att kika på.

Daniel Andersson - Judisk mosaik : introduktion till judisk religion, kultur och tradition
Judisk mosaik ger en historisk och tematisk översikt av judendom som speglar mångfalden, bland annat i traditionen, mystiken och filosofin. Det som utmärker boken är att den tar judar i dagens Sverige som utgångspunkt för överblicken. Med grund i ett omfattande intervjumaterial förmedlar den svenska judars livshistorier och perspektiv på exempelvis en global judendom samt visar på förändringsprocesser i självuppfattning, religion och synen på Israel.
4) allmänt böcker som kan hjälpa en att förstå Sverige under 30-, 40- och 50-tal. Gärna detaljrikt för att hjälpa en att själv beskriva detaljer som levandegör Sverige under denna tid

Axel Moberg - Ekot av kriget: hur andra världskriget skildrades i dåtida svenska tidningar

Henrik Berggren - Landet utanför Sverige och kriget 1939-40
Första delen av tre om hur svenskars liv gestaltade sig under krigsåren. Hösten 1939 trodde många att Sverige skulle klara sin neutralitet på samma sätt som under första världskriget. Men med finska vinterkriget och det tyska angreppet på Norge och Danmark våren 1940 tycktes det som om Skandinavien skulle bli skådeplats för den stora urladdningen mellan stormakterna. Samtidigt fortsatte vardagslivet i Sverige.

Göran Therborn - Klasstrukturen i Sverige 1930-1980

Där har du ett par tips på böcker! Hoppas någon/några kommer till användning! :)

mvh
David

6 oktober 2019 - 19:43