Böcker i samisk miljö?

Besvarad av Daniel Björklund
Fråga: 
En läsvan 12-åring vill läsa skönlitterära böcker med koppling till samer. Hon är både intresserad av gamla myter och av romaner som utspelar sig i en samisk miljö, förr eller nu. Har ni några förslag på böcker? Tack för hjälpen!
Svar: 

Det finns en del böcker som utspelas i samisk miljö. SMS från Soppero av Ann-Helén Laestadius är den första som dyker upp i minnet. Så här beskrivs boken:
Första boken om trettonåriga Agnes som har samisk bakgrund och lever i Stockholm med sin mamma. Agnes lär sig samiska i smyg och en dag får hon ett SMS på samiska. Det visar sig komma från en kille i Soppero, där Agnes släkt bor. Nu börjar hon fundera på hur samisk hon är och hur hon ska vara som same. 

Charlotte Cederlunds serie om Áili, som inleds med boken Middagsmörker har jag läsa bra recensioner om:
 Áili är sexton år när hennes pappa dör och hon tvingas lämna Skåne och flytta till sin mammas hemby Idijärvi i norra Lappland. Här ska hon bo tillsammans med sin morfar som hon aldrig har träffat. I byn tycker man inte att hon är en riktig same, men Áili biter ihop och försöker anpassa sig. Så börjar det hända mystiska saker i byn. Uråldriga krafter har vaknat till liv efter flera sekler i dvala. Har Áili en roll i det hela?Jag gjorde en sökning i Stockholms bibliotekens katalog efter böcker med ovanstående kriterier. Här får du listan som du kan använda som en tipslista, hoppas ni finner något som funkar:
Böcker i samisk miljö för barn och unga

6 februari 2019 - 22:26

Kategorier