Böcker av och om svarta i Sverige

Besvarad av David Nilsson
Fråga: 
Håller på att läsa mycket om Black Lives Matter nu. Böcker av och om svarta, men tycker att jag inte hittar så många svenska exempel. "Svart kvinna" var skitbra, så söker något sånt i fakta eller andra böcker av och om svarta av svarta som skriver på svenska.
Svar: 

Hej!

Du kan ha rätt i att det inte finns så många böcker skriva av svarta som handlar om svartas erfarenheter av rasism i Sverige, men en bok som påminner om den du läst är ”White like me – utvalda texter om rasism 1992- 2007" av Oivvio Polite. 

En annan bok, som visserligen är skriven av en finska, men som kan vara intressant är "Bruna flickor – känsloessäer" av Koko Hubara.

Vi kan bredda sökningen lite och också ta med böcker som handlar om svarta och rasism och som är skrivna av svenska rasifierade författare, det vill säga av svenska författare med annan hudfärg än vit.

Då hittar vi till exempel boken ”Rasismen i Sverige Nyckeltexter 2010-2014” som är en samling av texter skrivna av olika skribenter och som tidigare publicerade i olika dagstidningar.

En mer vetenskaplig bok är ”Ras och vithet svenska rasrelationer igår och idag.” av Tobias Hübinette som ger mycket information och fakta kring rasismen i Sverige.
 

 

27 juli 2020 - 15:29