Bilderbok om Snöflickan

Besvarad av Anna Falk
Fråga: 
Hej fina bibliotekarier! Jag söker en bok som jag älskade när jag var liten för den var så fin och sorglig. Den handlade om ett par som så gärna ville ha ett barn. De fick inget barn men stället så bestämde sig mannen för att göra en liten flicka av snö. Snöflickan vaknade till liv och de älskade henne som en dotter. Men så en kväll tog de in henne i stugan till brasan och då smälte hon bort. Jag har googlat men inte hittat mer än att det möjligen kan vara en rysk berättelse. Tyvärr har jag inte hittat titeln. Det var en bilderbok. Jag fick den läst för mig av mina föräldrar i början på 90-talet när vi lånade den om och om igen från biblioteket. Hoppas ni vet vilken jag menar! Tack!
Svar: 

Det skulle kunna vara Snöflickan. En rysk folksaga återberättad i ord och bild av Veronica Leo från 1986. Bilderboken stämmer i stort med din beskrivning, men det finns inte med någon brasa i berättelsen och flickan smälter inte utan ger sig iväg med Snödrottningen.
Ett annat förslag är bilderboken Den lilla Snöflickan: En rysk folksaga med text och bild av Carolyn Croll från 1991. På Goodreads kan du se omslaget till det engelska originalet The Little snowgirl.

10 oktober 2019 - 21:54