Baskervilles epok

Besvarad av Daniel Björklund
Fråga: 
vilken epok tillhör romanen Baskevilles hund? finns det några typiska drag som visar det? vilka teman och motiv finns i romanen?
Svar: 

Hej och Tack för att du skriver till Bibblan svarar.

Jag tror att vi först måste börja i rätt ände. För när du skriver epok, misstänker jag att du snarare menar genre. Epok är det namnet som historiker och forskare ger en tidsperiod för att ge namn till en dominerande idéströmning som Renässansen, Romantiken, Realismen osv, naturligtvis är det en grov förenkling eftersom det alltid existerar olika stilar eller genrer under en epok. Ta min favoritepok Modernismen till exempel där Expressionism, Futurism, Kubism med flera existerade samtidigt. Dessutom kan ju stilar leva vidare genom de olika epokerna. Jag hoppas du förstår vad jag menar.

Baskervilles Hund (engelska: The Hound of the Baskervilles) är en detektivroman av Sir Arthur Conan Doyle, med Sherlock Holmes i huvudrollen. Romanen gick ursprungligen som följetong i The Strand Magazine i Storbritannien 1901 till 1902.

Så pratar vi epoker skulle jag säga att början av 1900-talet är slutet av Realismen och Naturalismen, Symbolismen har börjat poppa upp. Men "Baskervilles hund" är snarare en skräckromantisk roman som är mer släkt med "Frankenstein" av Mary Shelley, "Dracula" av Bram Stoker eller "Ringaren i Notre Dame" av Victor Hugo än med Guy Maupassants "Fettpärlan", "Brott och Straff" av Fjodor Dostojevskij eller "Oliver Twist" av Charles Dickens, då tematiken snarare behandlar det övernaturliga och folksagoaktiga än att beskriva "verkligheten som den är" som var realismens credo.

Jag samlar här nedan länkarna som du kan titta på:
https://sv.wikipedia.org/wiki/Epok
https://sv.wikipedia.org/wiki/Genre
https://sv.wikipedia.org/wiki/Baskervilles_hund
https://sv.wikipedia.org/wiki/Skr%C3%A4ckromantik
https://sv.wikipedia.org/wiki/Frankenstein
https://sv.wikipedia.org/wiki/Dracula
https://sv.wikipedia.org/wiki/Ringaren_i_Notre_Dame
https://sv.wikipedia.org/wiki/Guy_de_Maupassant
https://sv.wikipedia.org/wiki/Brott_och_straff
https://sv.wikipedia.org/wiki/Oliver_Twist
http://www.sparknotes.com/lit/hound/themes/

23 maj 2018 - 9:11