Barnbok om förminskade människor i en minitatyrstad

Besvarad av Emelie Berggren
Fråga: 
Hej, jag läste en barnbok som handlade om en barn som upptäckte att en man tog till fånga människor, förminskade dem och placerade dem i ett dockhus/dock”stad”. Maten han gav dem gjorde dem mer och mer stela, tills de blev till verklighetstrogna dockor i staden. Ett av barnen blev tillfångataget och kom på att man kunde dricka en viss typ av läsk för att få tillbaka rörelseförmågan och flydde på det sättet. Nu kan jag inte minnas vad den hette eller hitta den när jag söker, känner ni igen detta? Tack på förhand!
Svar: 

Boken du letar efter skulle kunna vara Measle Stubbs och vredesmunken av Ian Ogilvy (2004). På förlaget Bonniers hemsida kan man läsa en beskrivning av boken:

"Measle Stubbs är inte bara liten, tunn och smutsig. Han är också föräldralös och bor hos den absolut gräsliga Basil i ett vidrigt hus. Och för att göra saken ännu värre hänger det alltid ett regnmoln just över deras hus.   Det här låter ju kanske inte som beskrivningen av en bok man vill läsa, men där tror du fel! Measle smiter nämligen en dag upp på vinden för att leka med Basils fantastiska modelljärnväg (det enda som är fint i hela huset), som står på ett stort specialbyggt bord. Givetvis blir han påkommen. Basil som visar sig vara en ond trollkarl blir rasande och krymper Measle till samma storlek som plastfigurerna på bordet. Och de visar sig vara riktiga människor och inte alls i plast. Bara tillfälligt förstenade.   Så börjar en vild jakt mot klocka och hunger för att hitta en lösning. Hur ska de göra för att bli stora igen? Och hur ska de besegra Basil?"

Boken är en del av en serie på 3 om Measle Stubb. 

Här kan du se vilka bibliotek i Sverige som har boken:
libris.se

Om inte boken finns på just ditt bibliotek kan du göra ett fjärrlån. Prata med ditt lokala bibliotek för att få hjälp med att göra ett fjärrlån.

Hoppas det är boken du letar efter, annars får du höra av dig till oss igen!

30 juni 2020 - 9:05