Barnbok med pojke och pegasus

Besvarad av Anna Falk
Fråga: 
Letar efter en barnbok från 80-90talet. Minns inte så mkt men den handlar om en pojke som ska sova för den utspelar sig på kvällen. Pojkens leksaker tror jag blir "riktiga", eller förvandlas på nått sätt och en blir en riktig pegasus. Pojken får rida på pegasusen när den flyger ut över staden och man får se den vackra sjärnklara himlen. innan morgon återvänder de till pojkens fönster igen och leksakerna (pegasusen) återgår till sitt ursprungs tillstånd. Tacksam för alka förslag! Obs, är inte Astrid Lindgrens skymmningslandet!
Svar: 

Boken du söker kan vara Hjalte och Pegasen av Lena Karlin med illustrationer av Charlotte Ramel. Den gavs ut 1988 på Bonniers Junior förlag. Boken finns inte längre på så många bibliotek, men går att fjärrlåna via Libris.
Den går också att få tag på genom t ex Bokbörsen.  
Jag har själv inte läst boken, men framsidan passar på din beskrivning. På Goodreads läser jag mig till att pojken Hjalte har magiska krafter och kan väcka saker till liv från böcker - inte leksaker. Han rymmer från barnvakten och flyger ut genom fönstret på pegasen:
https://www.goodreads.com/book/show/6363217-hjalte-och-pegasen
Hoppas att detta är den rätta berättelsen i mängden av alla fina barnböcker där leksaker, gosedjur och annat kommer till liv, och flygturer sker om natten!

28 oktober 2018 - 23:50