Barnböcker om droger och sexuella övergrepp?

Besvarad av Daniel Björklund
Fråga: 
Finns det en barnbok om droger och sexuella övergrepp?
Svar: 

Det skrivs få böcker för barn som handlar om droger och sexuella övergrepp, men jag hittade lite grann:
Vill inte gå hem av Therése Hercules (ISBN: 9789186041069)
Boken ökar förståelsen för hur vänner kan ha det och informerar på ett enkelt sätt om vad alkoholism är för något och hur det kan se ut i en alldeles vanlig familj. Den ger barn som känner igen sig i bokens Totta, kunskap och acceptans i att det de känner är normalt för deras situation och visar dem att de inte är ensamma.

Barnen i Kramdalen - en saga om integritet, tafsare och nättroll av Andreas Sjölander, Emelie Sjölander (ISBN: 9789198360462)
Följ med barnen Vändela, Snäll-Kjell och Gladrian i jakten på betydelsen av det konstiga ordet integritet, ett äventyr som går genom vackra Kramdalen, Tafsarnas läskiga by och på ett betryggande avstånd från de otäcka nättrollens grotta.

Vilda säger NEJ! av Marie Bosson Rydell (ISBN: 9188309800)
Vilda säger nej! är en bok som lär barn om deras rätt till sin egen kropp, och hjälper dem att få mod att säga ifrån mot fysiska och psykiska övergrepp och andra kränkande handlingar.Vilda säger nej! tar upp olika typer av situationer där barn på att självklart och naturligt sätt lär sig att säga nej. Boken kommer med en vuxenhandledning med konkreta tips och råd om hur ni kan läsa boken tillsammans med barnen och hur ni kan använda boken som diskussionsunderlag i barngruppen. Marie Bosson Rydell är författare och en erfaren pedagog som har ett direkt tilltal till barnen på deras egen nivå. Texten får liv med hjälp av Eva-Marie Wadmans varma och uttrycksfulla illustrationer. Boken är framtagen i samarbete med World Childhood Foundation. Vilda säger nej! är skriven för barn i förskoleåldern.

Jag hittade även en boktipsartikel på tidningen Metros hemsida, som tipsar om böcker för lite äldre barn;
https://www.metro.se/artikel/f%C3%A5-b%C3%B6cker-om-sexuellt-v%C3%A5ld-f...

Om du tror att någon far illa försök att prata med någon vuxen som skolsköterskan eller din lärare. På Rädda barnens hemsida finns också en kontaktlista till myndigheter och andra som du kan kontakta:
https://www.raddabarnen.se/vad-vi-gor/barn-utsatta-for-sexuella-overgrep...

Ytterligare några förslag jag fått från en barnbibliotekskollega:
Sandberg: Nej sa lilla P ( om övergrepp)
Dahle, G. Bläckfisken (om övergrepp)
Torudd: Trollpappan (om alkoholmissbruk)
 

4 april 2018 - 9:38

Kategorier