Barnböcker för 7-åriga bokslukare

Besvarad av Jessica Olsson
Fråga: 
Hej! Jag har en 7-årig bokslukare till son. Han har nyss plöjt igen Harry Potter och de flesta av Roald Dahls böcker tex. Även Astrid Lindgren och böckerna om Jack. Jag skulle vilja introducera honom till fler typer av böcker, minns själv när jag läste Godnatt Mr Tom och liknande. Vad rekommenderas?
Svar: 

Här kommer lite blandade tips, några nya, några klassiker. Ni får prova er fram. 

  • Ulf Stark: En liten bok om kärlek. "Ulf Stark har lyckats igen! En liten bok om kärlek är en helt underbar kapitelbok om den första kärleken. Ida Björs illustrationer har finkänsligt fångat den rätta stämningen. Det här är en fantastisk bok för nybörjarläsaren eller för högläsning och diskussion." (Adlibris)
  • Ulf Nilsson: Kommissarie gordon - det första fallet. "En vänlig, filosofisk och underfundig småbarnsdeckare om den lite trötta och frusna paddan, kommissarie Gordon, och hans pigga assistent, musen Paddy. Varm, humoristisk visdom av en av Sveriges främsta barnboksförfattare" (Adlibris)
  • Ole Lund Kirkegaard: Hodjas flygande matta m.fl. (Mest känd är han nog för Gummi-Tarzan men den kan man vänta med, tycker jag)
  • Frida Nilsson: Ishavspirater. "En fantastisk äventyrshistoria om systerskap, vänskap, rädsla och mod,  rikt illustrerad i svartvitt av Alexander Jansson." (Adlibris)
  • Ingelin Angerborn: Om jag bara inte råkat byta ut tant Doris hund (första delen i serie humoristiska böcker där en tokighet leder till nästa)
  • Kate diCamillo: Edward Tulanes fantastiska resa. (finns några andra titlar också) 
  • E B White: Min vän Charlotte (om grisen Wilbur). "Wilbur trivs bra i grisstian under lagården, där han bor tillsammans med fåren och gässen. Men så en dag får han veta att bonden tänker slakta honom och Wilbur vet inte vad han ska ta sig till. Då kommer en ny vän till undsättning" (Adlibris)

En droppe... Hoppas någon kan fungera!

3 juni 2019 - 8:17