Barn o ungdomsbok, 2: a världskriget

Besvarad av Anita Höglund
Fråga: 
Hej! Jag minns utdrag ur en bok som jag läst som liten/ungdom men kan inte komma ihåg titeln eller författare, så jag tänkte chansa här. Jag borde läst den senast några år in på 2000-talet. Jag har inte väldigt mkt att gå på men det stör mig att jag inte kan komma på det. Det handlar om tid under andra världskriget då ett antal barn (4 st tror jag) flydde med tåg till Sverige. Tågstationen och ankomsten dit är beskriven ganska väl. Jag vet sedan inte om de inte blev mottagna av någon eller om de flydde därifrån också men vad jag minns så bodde de i skogen ensamma och det är där boken utspelar sig. Jag tror de väntar på sina föräldrar och att det var minst ett syskonpar (kanske två par, eller fyra syskon) och sedan två barn till i olika åldrar. En händelse jag minns från boken är att en av barnen blev ormbiten. Det är verkligen pyttelite info, men just nu kan jag inte komma på mer. Så jag förstår om ni inte kan hjälpa mig till rätt bok direkt men ni kanske har alternativ som stämmer in? :) Tack på förhand!
Svar: 

Här kommer förslag på några böcker om 2:a världskriget. Kanske är det någon av dessa?

Tetzner, Lisa "Erwin i Lappland" Originalupplaga 1941 men det finns olika utgåvor, samlingsvolymer om Barnen i 67:an (Erwin, Paul, Mirjam) 
Över en natt måste Erwin lämna sina kamrater och sin älskade bakgård i 67:an, på bakgatan i Berlin, för att tillsammans med sin frihetsälskande far fly från Tyskland, där man fått en ny regering som inte tillät att man sa eller tänkte någonting som inte stämde med regeringens åsikter. Efter korta uppehåll i Belgien och Frankrike hamnar de med goda vänners hjälp i Kiruna i Sverige, där Erwins pappa får arbete i de stora malmgruvorna och Erwin börjar i svensk skola. Erwin finner snart en vän i samepojken Mikolai och upplever tillsammans med honom många äventyr.

Thor, Annika "En ö i havet", originalupplaga 1996 och sedan flera olika utgåvor
Systrarna Steffi och Nelli är tolv och sju år gamla när de skickas till en ö i Göteborgs skärgård för att undkomma judeförföljelserna i sitt hemland Österrike. De drömmer om ett paradis, men möts av en karg verklighet. En ö i havet är en gripande och osentimental skildring av två livsöden i skuggan av andra världskriget. Berättelsen om Steffi och Nelli fortsätter i böckerna Näckrosdammen, Havets djup och Öppet hav. I böckerna skildras systrarnas livsöden - skolgång, vänskap, förälskelse, mognad - i skuggan av kriget, gripande, men osentimentalt.

Lunde Maja "Over grensen" - norsk bok som inte är översatt till svenska, ny upplaga Gyldendal 2020, har filmatiserats
lukt for livet. Høsten 1942. Fire barn er på flukt fra nazistene. Målet er Sverige. Sarah og Daniel er jøder og skal sendes ut av landet. De har gjemt seg i kjelleren til Otto og Gerdas familie, men nå er de oppdaget og foreldrene arrestert. Otto og Gerda bestemmer seg for å hjelpe sine nye venner videre. Det blir en flukt på liv og død. Heldigvis møter de gode hjelpere underveis: en gammel kone, en grenselos og deres egen fetter Per. Men hvem kan de egentlig stole på?

Lagerqvist, Camilla "Uppdraget", 2014
Svarta rosorna, del ett. Maja bor med sin familj i ett litet samhälle i Värmland. Det är sommaren 1943 och Maja ska fylla tretton år. Hon får två nya vänner, den norska flickan Hilde och den judiska pojken Ben. När de får höra att nazisterna är ute efter en motståndskvinna som kallas Svarta Rosen, vill de hjälpa till.

Wahldén, Christina "Tulpanpojken", 2017
Den 18 oktober 1945 anländer Wim till Nyköpings station. Han är elva år och kommer från Tiel i Holland. Han har skickats till Sverige för att det inte längre finns någon mat i hans hemland. Hungervintern, den sista krigsvintern, var fruktansvärd i Holland, till slut var sockerbetor det enda som fanns att äta. Det fanns ingen värme och ingen mat, städer brann, folket hade det oerhört svårt och många dog. Hos familjen utanför Nyköping får Wim det bra, men allting är så annorlunda. Det finns mat, och värme, och ingen har varit med om kriget.

Wahldén, Christina "Spionen i äppelträdet", 2018

Hoppas att du har tur och hittar boken du söker bland förslagen. Annars får du flera bra lästips.

5 juni 2020 - 11:40