Barn eller ungdomsbok om familj som råkar ut för skeppsbrott

Besvarad av Emelie Berggren
Fråga: 
Jag söker en barn eller ungdomsbok som jag läste i mitten av 1980-talet. Den handlar om en familj, pappa och hans barn. Jag tror att det var tre barn men jag minns inte om det var två söner och en dotter eller tvärt om. De seglade till New foundland eller Labrador men båten förliste men de lyckades ta sig i land. Berättelsen handlar om deras kamp för att överleva. Jag tror inte att det är en svensk författare utan snarare en amerikans eller canadensisk. Boken fanns i skolbiblioteket.
Svar: 

Tyvärr var det svårt att hitta exakt vilken bok det är du letar efter. Det finns några stycken som passar in på din beskrivning, dessa är:

Styrman Hurtig (1841) av Frederick Marryat. Boken handlar om en familj som lider skeppsbrott. Familjen hamnar på en obebodd ö tillsammans med båtens styrman. Tack vare styrmannen klarar sig den annars ganska bortskämda familjen bra på ön. 

Se vilka bibliotek som har Styrman Hurtig
Läs om Styrman Hurtig på engelska Wikipedia 

Den schweiziske Robinson (1812) av Johann David Wyss. Boken handlar om en familj som lider skeppsbrott och hamnar på en öde ö. Där får de lära sig att skaffa mat och kläder från naturen för att överleva.

Se vilka bibliotek som har Den schweiziske Robinson
Läs om den Den schweiziske Robinson på Wikipedia 

Kapten Grants barn av Jules Verne (1867-1868). Boken handlar om Kapten Grant som hamnar i sjönöd med sitt skepp. Innan skeppet sjunker hinner besättningen skicka ett meddelande med flaskpost. Kapten Grants barn får nyheten om olyckan och ger sig iväg för att försöka rädda sin far. 

Se vilka bibliotek som har Kapten Grants barn
Läs om den Kapten Grants barn på Wikipedia

Är det inte någon av dessa böcker kan du titta på Library Things lista med ungdomsböcker på tema överlevnad och skeppsbrott (sidan är på engelska).

Jag hoppas att det kan vara någon av dessa böcker som du letar efter, annars får du höra av dig till oss igen! 

17 november 2018 - 16:01