Att hålla sig á jour med bokutgivning och litteratur

Besvarad av Nils Grönlund
Fråga: 
Hej. Jag har en fråga som har olika möjliga svar men jag vill helt enkelt ha lite tips på sidor med (främst) skönlitteratur i fokus. Det kan handla om nya böcker, gamla, recensioner, barnböcker, fack, osv. För att hålla koll på läget och omvärldsbevaka lite. Så, vilka (helst svenska) webbplatser, bloggar, faccebooksidor osv är bra för att hålla lite koll på litteraturläget? Jag förstår att det såklart beror på var ens intressen ligger men jag tänker väl mest på populär eller hyfsat känd litteratur. Inte så mycket obskyra titlar eller riktigt smala genrer med liten målgrupp.
Svar: 

Hej!

Tack för att Du använder "Bibblan svarar"! :)

Förutom att följa de olika förlagen i sociala medier, och de flesta finns faktiskt på den sociala webben, har jag följande tips:

  • Svensk Bokhandel som drivs av Svenska Bokhandlareföreningen tillsammans med Svenska Förläggareföreningen och på vars sida man bl.a.  kan hitta information om topplistor och debutanter. De ger även ut en tryckta kataloger 3 gånger per år för vårens, sommarens och höstens böcker. Katalogerna innehåller barn- och ungdomslitteratur, skönlitteratur och facklitteratur. De kan gå att läsa på Ditt lokala bibliotek. Fråga där om Du är intresserad!
  • Svenska barnboksinstitutet finansieras av Utbildningsdepartementet och har fokus på barn- och ungdomslitteratur.
  • Bokbloggar.nu är en sida som drivs privat av en bibliotekarie men som samlar många olika bokbloggar.
  • Bokhora och Dagens bok är två kända svenska bloggar om just litteratur och författare som jag specifikt kan rekommendera.
  • En lite bortglömd källa till inspiration är ju Ditt eget biblioteks webbkatalog! :) Det är lite olika hur de ser ut men oftast kan man där se nya böcker som köpts och prenumerera på listor m.m.

Jag hoppas att Du blir hjälpt av detta! :)

//Nisse

17 februari 2017 - 10:45