årtal: från 1980 till 1989

Besvarad av Lorenza Palmarini
Fråga: 
årtal: från 1980 till 1989 Övergripande historisk beskrivning av Sverige. Hur såg det generellt ut i Sverige under ditt decennium? Hur började det? Var det påverkat av något som hände innan? Vad och hur? Vad hände i Sverige i stort? Vad verkade vara viktigast för tiden? Hur var politiken? Beskriv makten, politiken och styret i stort. Ekonomi och arbete Hur såg ekonomin ut i Världen, Europa och Sverige? Blomstrade ekonomin eller var det depression? Var det som genererade pengar på olika håll i världen? Vad arbetade man med generellt? Vilka företag var stora? Fanns det några ekonomiskt inflytelserika personer? Var noga med att du skiljer på världen, Europa och Sverige i denna rubrik. Kända personer under tiden. Vilka personer var mest tongivande eller kända anser du? Varför då? Vem var det? Vilken bakgrund? Vad gjorde han/hon? På vilket sätt påverkade personen historien? Detta behöver ju inte vara en militär eller politiker, utan kan ju vara en person som du anser viktig i andra sammanhang. Se bara till att motivera. Var noga med att dessa personer inte nämns av andra i gruppen under andra rubriker. Exempel på musik från tiden. Vilken musik lyssnade man på? Hur lät det? Vad spelade man för instrument? Vilka artister eller grupper var stora? Varför var de stora och populära? Vad handlade texterna om? Hur funkade musikindustrin i stort? Var lyssnade man på musik? Fanns det någon populär dans som folk ägnade sig åt? I så fall vad? Hur gjorde man?
Svar: 

Hej och tack för att du ställde en fråga till Bibblan svarar.

När jag läser ditt brev/din fråga låter det i mina öron som om du ska göra en hemuppgift. Det är många frågor du ställer och det är nästa omöjligt att svara på alla.

Du kan hitta bra information i följande böcker:

Det 20:e århundradet : Historia, politik, kultur, sport, livsstil. D. 9 ; 1980-1989
Malmö : Lademann 1998
Melin, Jan, Sveriges historia : Koncentrerad uppslagsbok ; Fakta, årtal, kartor, tabeller
Stockholm : Prisma, 2003

Signums svenska kulturhistoria / 1900-talet. redaktör: Jakob Christensson.
Lund : Signum, 2009.

 Sedan kan du även läsa om Sverige i Nationalencyklopedin eller andra uppslagsverk antingen på nätet eller i pappersform.
Lycka till!
Lorenza Palmarini
Varbergs bibliotek

27 mars 2014 - 13:13