är wikipedia pålitligt?

Besvarad av Per Andersson
Fråga: 
är wikipedia pålitligt?
Svar: 

Överlag är Wikipedia pålitligt, men då det är tillåtet för användarna att redigera artiklar finns det alltid en risk att artiklarna kan vara "saboterade", dvs att någon avsiktligen har gått in och skrivit in felaktig information i en wikipediaartikel. Sabotaget brukar dock åtgärdas ganska snabbt.

Om artikeln har brister och därmed är opålitlig brukar det finnas en kvalitetsvarning längst upp på artikelsidan. Wikipedia strävar efter att artiklarna ska vara väl underbyggda och saknas det källor brukar det stå "källa behövs" efter det stycke eller den mening som saknar källhänvisning. Informationen kan mycket väl stämma ändå, men den är då inte pålitlig då det inte går att se var artikelförfattaren har hämtat sin information.

Vill du fördjupa dig i Wikipedias pålitlighet rekommenderar jag Wikipedias egna sida om Wikipedia och då särskilt kapitel 6 och 7 som handlar om trovärdighet och kritik mot Wikipedia. I fotnoterna till artikeln finns länkar till en rad artiklar som berör Wikipedias pålitlighet.

2 december 2013 - 19:55