Är Polstjärnan och Venus densamma?

Besvarad av Ellinor Mark
Fråga: 
Är Polstjärnan och Venus densamma? Hur ser jag annars skillnad på dem?
Svar: 

Nej, det är inte samma himlakropp.

Polstjärnan (Alfa Ursae Minoris) ligger i stjärnbilden Lilla björnen. Den har också kallats för Nordstjärnan. Stjärnan ligger alltid åt norr på stjärnhimlen, vilket sjöfarare på jordens norra halvklot har använt sig av när de skulle navigera på natten.
   Egentligen är Polstjärnan ett system som består av flera olika stjärnor, men för oss som bor på jorden syns de som en enda stjärna.
   Polstjärnan ligger långt bort från jorden, och upplevs som en "fast punkt" på stjärnhimlen.

Venus däremot, är en planet som ligger förhållandevis nära jorden. Därför "vandrar" den över stjärnhimlen. Venus syns tydligt i gryningen och skymningen, varför den också kallas Morgonstjärnan eller Aftonstjärnan på många olika språk. Trots att den kallas så, är alltså Venus ingen stjärna, utan en planet i vårt eget solsystem.
   Venus är det tredje starkast lysande objektet på himlen. Bara solen och månen lyser starkare.
   Om du hittar något som lyser starkt på himlen vid gryning eller skymning, ta fram en kikare! I en vanlig kikare kan man nämligen se att Venus är "rund", medan stjärnor bara ser ut som ljusa "prickar".
 

Läs mer:
Polstjärnan - Wikipedia
Venus - Wikipedia
Aftonstjärna, morgonstjärna – Venus och Jupiter lyser klart när 2016 slutar och 2017 börjar - Populär Astronomi

På bilden nedan kan du se hur du hittar Polstjärnan på natthimlen. Följ en rak linje uppåt från Karlavagnens ena sida. Stjärnan ovanför är Polstjärnan, och ligger åt norr.

12 juni 2018 - 7:15