Antik kryptografi enligt Herodotos

Besvarad av Nanna Ekman
Fråga: 
Av en vän fick jag en berättelse som muntligt, från Herodotos: En hemlighet skulle överbringas. Man tog en man, rakade av honom allt hår, skrev in hemligheten på hans huvudsvål, lät håret växa ut, sände iväg mannen. Det tillhör historien att man ska förstå att mannen - budbäraren - inte själv kunde läsa texten uppe på sitt huvud. När han kom fram, rakade man av honom håret och läste den hemliga texten. - Jag arbetar på en ny roman och behöver veta mer om denna historia om det är möjligt. Har letat mej nästan fördärvad. Fick tips om er, att ni kanske skulle kunna hjälpa. Supertack redan nu skickar Kerstin Strandberg
Svar: 

Berättelsen om Histaios som lät tatuera in ett meddelande på sin slavs huvud är ett av de tidigaste exemplen på steganografi som är konsten och vetenskapen att skriva hemliga meddelanden så att bara den avsedda mottagaren känner till att meddelandet alls finns.

Herodotos berättar om Histaios som var härskare i Miletus på 500-talet fkr.
Histaios hölls mot sin vilja som gäst hos den persiske kungen Darius i Susa som var huvudstad i det persiska riket. År 449 fkr lät Histaios raka av håret på sin mest betrodda slav och tatuera in ett meddelande till sin brorson Aristagoras som styrde Miletus i farbroderns frånvaro.
När håret vuxit ut igen skickades slaven till Miletus och Aristagoras rakade av honom i håret igen och kunde då läsa Histaios uppmaning att göra revolt mot Darius och det persiska riket.
Wikipedia har en artikel om Histaios:
https://sv.wikipedia.org/wiki/Histiaios

Här finns en artikel om steganografi som berättar historien om den tatuerade budbäraren:
https://sv.wikipedia.org/wiki/Steganografi

I Historiepodden berättar gymnasielärarna Daniel Hermansson & Robin Olovsson om Perserkrigen i avsnitt 164. Där kan du också höra historien om Histaios:
https://www.radioplay.se/podcast/historiepodden

Herodotos historeskrifter finns översatta till engelska. I bok VI (Erato) berättas historien om det persiska riket:
http://libris.kb.se/bib/5008837

3 oktober 2018 - 13:03

Kategorier