Amerikanska valet 2016

Besvarad av Daniel Björklund
Fråga: 
Rekommenderad material/källor för undersökning kring Rysslands inflytande i presidentvalet i USA 2016? (via sociala medier, trollfabriker, cyber attacker osv.)
Svar: 

Det finns en del fria resurser att tillgå som Google scholar, där du kan hitta papers som det här: https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3019414

Söker i amerikanska biblioteks kataloger kan du till exempel hitta OPEN HEARING ON THE INTELLIGENCE COMMUNITY’S ASSESSMENT ON RUSSIAN ACTIVITIES AND INTENTIONS IN THE 2016 U.S. ELECTIONS: https://www.govinfo.gov/content/pkg/CHRG-115shrg29830/pdf/CHRG-115shrg29...
För vidare sökning efter den typen av material finns https://www.govinfo.gov/

Tidskriften Time och tv-kanalen CNN har material på sina respektive sidor:
http://time.com/5340060/donald-trump-vladimir-putin-summit-russia-meddling/
https://edition.cnn.com/2016/12/26/us/2016-presidential-campaign-hacking...

Vad det gäller svenskt material  hittade jag bloggen amerikaanalys.se där forskarna Frida Stranne, Dag Blanck och Erik Åsard samt USA-baserade journalisten Karin Henriksson tillsammans med välkända och meriterade gästbloggare från både Sverige och USA ger ett brett utbud av perspektiv på amerikansk politik och samhällsutveckling. Jag hade faktiskt kontaktat dem då de är specialister på ämnet.
http://www.amerikaanalys.se/2017/04/24/nya-belagg-for-rysk-inblandning-i...

Flera av våra svenska dagstidningar har skrivit om Rysslands iblandning. En del av dessa artiklarna kan du hitta i databasen Artikelsök, många bibliotek har den.

För övrigt om du pluggar på högre nivå bör du ha tillgång till databaser som jag som bibliotekarie på ett folkbibliotek inte nå, kontakta din institutionsbibliotekarie för vidare sökningar.

Lycka till!

 

25 oktober 2018 - 13:46