Alfabetsordning författarnamn

Besvarad av Andréa Haglund
Fråga: 
Hej, jag undrar över alfabetsordningsordningen på vissa författarnamn. Om jag tittar i Libris så verkar Antonio Lobo Antunes stå som Antunes medan till exempel Timothy Garton Ash står som Garton Ash? Är det för det första korrekt? Och för det andra varför? Tack på förhand!
Svar: 

På din första fråga är svaret ja, det är korrekt. 

Svaret på din andra fråga är att det har med olika standarder för katalogisering i olika länder. I Katalogisatörens verktygslåda som finns att hitta på Kungliga bibliotekets hemsida står det följande: 

"Den namnform som personen är mest känd under väljs som auktoriserad form. [...] För att bestämma vilket namn en person är mest känd under följer man primärkällorna för verk på personens språk."

Detta innebär alltså att man inom olika språk har olika praxis vad gäller hur man katalogiserar författarnas efternamn. 
Antunes, som är ett lite speciellt fall, har ett namn efter portugisisk namnsed där Lobos är ett släktnamn på mammans sida och Antunes är ett släktnamn på pappans. Enligt denna namnsed används enbart det sista efternamnet i formella sammanhang, så jag tror att det är därför som böckerna placeras på så vis. 

När det kommer till engelska, som är Garton Ash språk, så brukar dubbelnamn katalogiseras på detta sätt. Ofta är problemet att det ibland kan vara svårt att veta vad som är efternamn och vad som är mellannamn.

Författare som pratar svenska brukar placeras på det första efternamnet, till exempel Lundberg Hahn, Kerstin.

Källor: 
Essential cataloguing
Katalogisatörens verktygslåda om namn
Angående Antunes namn

8 april 2020 - 19:50