En gratis tjänst från Sveriges bibliotekarier – För ett demokratiskt samhälle.

Fråga:

Hej!
Kan jag på något sätt söka fram författare som även har gjort översättningar av andra författare? Utan att veta några personnamn. Hur går jag i sånt fall tillväga?
Tack på förhand?

Svar:

Hej!

Jag hoppas att jag har förstått din fråga rätt. Om du besöker biblioteksdatabasen Libris och använder rutan Författare/upphovsman under utökad sökning och söker på den person du är intresserad av, får du förutom de vanliga träffarna, finfördelade sökresultat i högermarginalen under Avgränsa träffmängd. Om du kikar under Författare/upphov, kommer du att se om författaren du sökt på också har gjort översättningar.

https://libris.kb.se/form_extended.jsp?f=ext

I mitt eget exempel har jag valt författaren Sam J Lundwall och kan då se förhoppningsvis alla böcker han översatt, bl a John Le Carré och Isaac Asimov.

https://libris.kb.se/hitlist?d=libris&q=f%C3%B6rf%3a(sam+j+lundwall)&f=ext&spell=true&hist=true&p=1

Det som möjligtvis blir litet falskt är att alla upplagor av de översatta titlarna räknas med. Lundwall har alltså inte nödvändigtvis översatt 44 böcker av John Le Carré utan vissa kan ha kommit ut i flera upplagor. Det kan också vara så att i en del fall så har Lundwall varit redaktör snarare än översättare men det ser du tydligt om du går in och kollar info om varje bok.

Jag hoppas att detta är till hjälp!

Har du också en fråga?

Skicka en fråga till våra bibliotekarier eller sök i vårt frågearkiv.

Fler frågor inom böcker och litteratur och biblioteksfrågor