En gratis tjänst från Sveriges bibliotekarier – För ett demokratiskt samhälle.

Fråga:

Hej, jag undrar om det går att se spår av läkemedel i kroppen. Om jag tex tar en Alvedon, eller ett annat läkemedel 1 gång kommer man kunna se spår av Alvedonet i kroppen då? Eller måste jag ta Alvedon dagligen (flera gånger i veckan) för att man ska kunna se spår av läkemedlet Alvedon i min kroppen?

Svar:

Tack för din fråga!

Medicin är lite invecklat att förklara. Hur länge ett läkemedel stannar kvar i kroppen beror på flera olika faktorer.

Det första är halveringstiden, dvs. hur lång tid det tar för halva dosen läkemedel att metaboliseras (brytas ner av kroppen). Om vi tittar på Alvedon/paracetamol så är halveringstiden 2 timmar. Därefter faller koncentrationen exponentiellt så paracetamolet är ute ur kroppen efter ca 8 timmar.

Sen varierar det förstås efter kroppens eliminationsförmåga, dvs. hur bra kroppen är på att bryta ner läkemedlet. Paracetamol bryts ner framförallt i levern, så är levern nedsatt påverkas detta såklart.

Alvedon har en relativt kort halveringstid, så spåren av det försvinner relativt snabbt. Andra mediciner med lång halveringstid finns det spår av i kroppen en längre tid, till exempel tar Diazepam 20-70 timmar att halveras.

Hoppas att detta hjälper dig, du får gärna höra av dig igen om det är något mer du undrar. Du kan i så fall mejla mig direkt på andrea.haglund@uddevalla.se

Länkar:

Fass om Alvedon

Om halveringstid

Fass om diazepam/stesolid

Ämnen
Medicin
Har du också en fråga?

Skicka en fråga till våra bibliotekarier eller sök i vårt frågearkiv.

Fler frågor inom medicin