En gratis tjänst från Sveriges bibliotekarier – För ett demokratiskt samhälle.

Fråga:

Hej!

Jag letar efter en bilderbok som fanns 1996. Den handlade om en flodhäst som ville bli som en häst.

Den kliver upp på land, och försöker bli någon den inte är, men till slut inser den att en häst och en flodhäst är lika bra, precis som de är.

Det är inte "Sagan om flodhästen" av Arne Norlin, utan en annan bok, utgiven långt tidigare. Möjligen hette den "Hästen och flodhästen", "Flodhästen och hästen" eller något liknande. Eller så finns "vänner" med i titeln.

Jag tror att den här pjäsen https://www.teatercentrum.se/flodhasten-och-andra-hastar/ bygger på den boken, men jag kan inte hitta några referenser till själva bilderboken.

Vilken bok är det, och vad heter författaren och illustratören?

Svar:

Jag kan tyvärr inte hitta någon bok som stämmer in på din beskrivning. Det är Anneli Mäkelä som har skrivit pjäsen du länkar till. På hennes Wikipedia-sida kan man läsa att hon dramatiserat och regisserat många sagor och där nämns Flodhästen och andra hästar.

Läs mer på Wikipedia

Jag har också hittat pjäsen på Drama Direkt. Där berättar Annelie kort om hur hon fick idén till pjäsen, men det verkar inte där som att den bygger på en saga eller bok.

Läs mer på DramaDirekt

Jag sökte efter barnböcker med flodhäst* i titeln i Barnboksinstitutets katalog. Du kanske känner igen någon av titlarna jag fick träff på?

Länk till sökning på Barnboksinstitutet

Hoppas du hittar någon titel som känns bekant!

Har du också en fråga?

Skicka en fråga till våra bibliotekarier eller sök i vårt frågearkiv.

Fler frågor inom bokfrågor och barn & unga