Vad är ett "vin jaune" respektive "sous voile"?

Answered by Anna Sahlen
Fråga: 
Hej! Vad är ett "Vin jaune" respektive vin "sous voile". Vad är det för skillnad? Med vänlig hälsning, Anders
Svar: 

"Vin jaune" är ett slags exklusivt vin som görs i Jura. "Sous voile" är en särskild metod för att göra vin som används när man gör vin jaune och vissa sherrysorter.  

På systembolagets webbplats finns en informationstext om drycker från områdena Jura och Savojen. Där står: "Juras mest säregna vintyp är vin jaune, som görs exklusivt av druvan savagnin. Sent skördade druvor jäses och lagras sedan på gamla ekfat. Vinet får inte buteljeras förrän efter sex år och tre månader. Under denna tid avdunstar en del av vinet, och en jästhinna utvecklas på vinets yta, liksom på fino sherry i Spanien. Detta tunna jästtäcke ger vinet ett visst skydd mot oxidering. Vinet blir komplext och nötigt med jästiga toner och buteljeras i speciella 62-centilitersflaskor, så kallade clavelins."

Vinjournalen skriver också informativt om vin jaune om du vill läsa mer. 

Om "sous voile" skriver Vinguiden: "Namnet syftar på det täcke av jäst som bildas ovanpå vinet, när det jäses på fat som fyllts till drygt hälften. Det är en historisk och komplex metod som är möjlig tack vare det microklimat som finns i området [Jura]. Resultatet blir viner med nötig och smörig karaktär, med toner av mogna äpplen och en gyllene färg."

13 January 2020 - 20:33

Categories