Om mig

Marie Rådbo

Marie Rådbo är universitetslektor i astronomi vid Chalmers tekniska högskola och Göteborgs universitet.

My previous answers

kan det komma en meteor på jorden?

11 oktober 2012 - 18:08

En meteorit - som jag antar att du menar - är en sten från rymden som trillar ner på jorden. För länge, länge sedan hände det mycket oftare än i dag, men ibland kan det inträffa nu också, men det är mycket, mycket ovanligt. Men om det händer trillar stenen antagligen ner i havet eftersom mycket mer än hälften av jorden är täckt av vatten. Skulle meteoriten trots allt trilla ner på marken, händer det nästan aldrig att det är på ett ställe där det bor några människor. Hittills har aldrig någon människa skadats av en meteorit!

Barnfrågor om rymden

11 oktober 2012 - 14:28

Hej!
Det har kommit in många frågor från flera klasser och det är omöjligt att hinna svara på alla. Rena ”kalenderfrågor”, som ni lätt kan slå upp, besvarar jag därför inte. Det är mer intressant för er att tillsammans söka svaren. En del svar, framför allt de som gäller planeterna, hittar ni t ex i min bok Runt i Rymden och andra genom att googla. Ni hittar även bra länkar via min hemsida www.marie.radbo.org
Runt solen finns åtta planeter och tre dvärgplaneter.

Elevfrågor om rymden

11 oktober 2012 - 12:15

Hej!
Det har kommit in många frågor från flera klasser och därför väljer jag ut några stycken från varje klass, för det är omöjligt att hinna svara på alla. Så rena faktafrågor och frågor som ni enkelt hittar svar på och som ni lätt kan slå upp, besvarar jag inte. Det är mer intressant för er att tillsammans söka de svaren. En del svar kan ni hitta t ex i mina böcker och andra genom att googla. Ni hittar även bra länkar via min hemsida www.marie.radbo.org.

Sidor