Om mig

Lina Allard

Arbetar som bibliotekarie på Arkenbiblioteket i Örnsköldsvik. Gillar friluftsliv, konst och musik.

My previous answers

Översättning av småländska, gamla ord

5 mars 2013 - 14:41

På adressen http://www.domboksforskning.se/ordlistor.htm finns en ganska stor samling ordlistor och dialektordböcker som du säkert skulle kunna ha nytta av! Framförallt SAOB (Svenska Akademiens OrdBok) och projekt Runeberg, under vilket man hittar lexikonet Nordisk familjebok, verkar innehålla en hel del! Dessa är ju inte inriktade på ett specifikt landskap, men jag sökte på både "hjonelag" och "böneman" och fick träffar. Dialektordböckerna under fliken Småland kan säkert också vara till hjälp!

Hur blir man unik?

5 mars 2013 - 10:43

I Nationalencyklopedin definieras ordet unik på följande sätt: "uni´k, som är fullständigt ensam av sin typ eller art (särskilt i fråga om värdefulla eller intressanta egenskaper)." Svaret på din fråga blir således att för att man ska vara unik på ett område, kan ingen annan ha samma egenskaper eller vara på samma sätt.

Källa:
http://www.ne.se/kort/unik, Nationalencyklopedin, hämtad 2013-03-05.

Hälsningar Lina Allard
Arkenbiblioteket i Örnsköldsvik

Hur förlänger jag mitt boklån?

5 mars 2013 - 8:44

För att få svar på vad som gäller på just ditt bibliotek är det bäst att du kontaktar dem! Om ditt bibliotek har en webbsida finns det med stor sannolikhet möjlighet för dig att logga in med dina inloggningsuppgifter (ofta lånekortsnummer/personnummer och pin-kod) och själv göra omlån. Kolla om det finns en flik som heter "Mina lån" eller liknande. Men som sagt, det kan se olika ut på olika bibliotek!

M.v.h. Lina Allard, Arkenbiblioteket i Örnsköldsvik

Sidor