Om mig

Karin Wendel

Förutom biblioteksverksamhet har vi också turistbyrå och informationskontor med samhällsvägledning på Bromölla bibliotek, där jag sedan länge arbetar. Jag är bibliotekarie som emellanåt också kallar mig konsumentvägledare.

My previous answers

Hur mycket väger en fågel?

7 november 2014 - 21:46

På svenska Wikipedia finns en lista över fågelrekord. Där kan man läsa att världens minsta fågel, bikolibrin (Mellisuga helenae) bara är 5 cm lång och väger 1,8 gram (det finns en annan uppgift om 1,6 gram).  Världens största fågel är den nordafrikanska strutsen (Struthio camelus) där kan hanarna bli upp till 2,75 meter långa och väga 156,5 kg. Den tyngsta av alla flygande fåglar anses vara den afrikanska koritrappen (Ardeotis kori), med en vikt på cirka 16 kg eller mer (Läs mer på http://www.djur.cob.lu.se/index.html).

Islamiska staten sammanfattning

26 september 2014 - 22:46

För att få en aktuell sammanfattning av dagens läge tror jag att man har stor nytta av att läsa något som också tar upp bakgrund och förklarar hur omvärlden ser på de olika insatserna. På de flesta bibliotek finns den tunna skriften i serien Värlsdpolitikens dagsfrågor:
”Profetens hämnd” Islamiska staten – hot mot världsfreden av Per Jönsson. Den kom ut den 5 september.

Hur påverkar kött i hälsan?

26 september 2014 - 15:55

Hej!
Det är inte säkert att man, om man ska hålla sig till vad vetenskapen säger, har alla svar på din fråga. Webbsidan Köttguiden (http://www.kottguiden.se/kott_naring.html) försöker ge ett svar. I juni 2014 tog Världsnaturfonden WWF över Köttguiden från SLU, Statens lantbruksuniversitet och länken till dessa sidor hittade jag hos Livsmedelsverket. På Livsmedelsverkets egna sidor hittar man info om hur köttproduktion påverkar miljön. 

Sidor