Om mig

Johanna Wahlund Thorsell

Hej, Johanna heter jag. Jobbar som enhetschef på stadsbiblioteket i Gävle.

My previous answers

Skillnader mellan talat och skrivet språk

13 februari 2014 - 10:47

Hej, skillnaden är exempelvis hur ett ord uttalas eller stavas som ordet mig, dig, sig uttalas ju dej, mej och sej. Nu vet jag att vissa talord börjar komma in i det skrivna språket, precis som det jag nämnde. Vidare kan skillnaden på det skrivna ordet och det talade är meningsuppbyggnaden. Bland dialekter kan man exempelvis ha andra sätt att uttala ord och ändra om i meningar som inte används i det skrivna ordet. Hoppas detta är svaret på din fråga!

När blev folkbiblioteken kommunala?

5 mars 2013 - 12:26

Hej, i ditt fall får du bästa informationen från kommunens stadsarkiv beträffande Västerbottens område. Fast det krävs att du vet vilken kommun du ska kontakta. Du kan även kolla med Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek då folkbibliotekstanken föds i samband med att man hade folkbildningstanken redan innan vi fick våra bibliotek. http://www.arbark.se/

Sen när olika bibliotek hamnade under en kommun, kan nog vara väldigt individuellt.

Hoppas du finner det du söker!

Hur många språk finns det på biblioteket?

21 januari 2013 - 13:59

Hej, antalet på språk i ett bibliotek är helt avgörande för vilket bibliotek du besöker. Det finns ingen bestämd norm för hur många språk man ska ha. Normalt kan ett bibliotek ha de mest grundläggande språken så som svenska, engelska, arabiska, somaliska, finska och thailändska. Men det är som sagt beroende på vad som efterfrågas. Sedan har vi Internationella biblioteket som tillhandahåller betydligt fler språk, de lånar även ut böcker till andra bibliotek om det exempelvis finns en stor efterfrågan på ett visst språk.

Sidor