Om mig

Bertine Pol-Sundström

Jag jobbar som bibliotekerie vid Informations- och lånecentralen i Umeå.

My previous answers

Vad är pseudovetenskap?

21 augusti 2014 - 13:54

Enligt NE (National Encyklopedin) är pseudovetenskap, mystisk eller spekulativ forskning som inte är accepterad av vetenskapssamhället, t.ex. alkemi och astrologi. Termen är vanligare i engelskan (pseudo-science).

Wikipedia skriver så här: pseudovetenskap, (pseudo- från grekiskan, falsk), även kvasivetenskap, är en lära som hävdar sig vara vetenskaplig men som inte uppfyller alla de kriterier som krävs av en vetenskap. Läs mer här: https://sv.wikipedia.org/wiki/Pseudovetenskap

En ungdomsbok om andra världskriget

20 augusti 2014 - 14:32

Boken som jag tror passar in på din beskrivning är "Djävulen i Wien" av Doris Orgel, som kom 1991. I ett lektörsomdöme från Bibliotektjänst berättas det så här om boken: "Två små flickor i Wien finner varandra i en innerlig vänskap. Tiden är trettiotalets senare hälft då Hitler är i färd med att tvinga Österrike att ansluta sig till det framväxande Tredje Riket, 1938. Inge som berättar historien och som låter oss se det politiska spelet genom sina oskuldsfulla ögon, är judinna. Hennes älskade skolkamrat Lieselotte är dotter till en österrikisk SA-dignitär.

Sidor