Om mig

Alexander Magnusson

Jobbar med och för barn och ungdomar på Bromölla bibliotek.

My previous answers

Böcker om imperialismen för ungdomar

20 oktober 2014 - 9:39

Det var inte lätt att få med alla tre kriterierna. 

De jag hittar är klassikern "Den siste mohikanen" och "Människohandlarna" av Janne Lundström (svensk kolonialism på 1600-talet) som är två romaner som passar för de åldrarna. Sedan hittade jag en bok som nog kan vara lite biografisk, "Jag vandrade med Gandhi" av Ingrid Ydén-Sandgren. Då är det ju Indien och det brittiska styret som säkert behandlas en del. 

Inte mycket men kanske något som kan funka?

   

Introduktion till filosofi

20 oktober 2014 - 3:18

Två boktips att börja med skulle kunna vara Gunnar Fredrikssons "25 filosofer"(Norstedts) eller Rickard Ohlssons "Filosofi - från Sokrates till Anderberg"(Btj förlag). Vill man läsa om filosofi i skönlitterär form, så är också Joestein Gaarders moderna ungdomsklassiker "Sofies värld" en fullt tänkbar bok att börja med.

Ett annat tips är att titta in på www.filosofiforum.com. Här kan man ta del av filosofiska diskussioner kring det mesta och kanske även starta en egen diskussionstråd.

Lycka till!
 
  

Böcker för 11-åringar

9 oktober 2014 - 22:16

Författaren till Rum 213 - Ingelin Angerborn - har skrivit massor av bra böcker som liknar den. Böckerna kan läsas i vilken ordning som helst eftersom det är nya historier och huvudpersoner i varje bok.

De andra böckerna heter: För alltid-, Sorgfjäril, Månfågel, Tredje tecknet samt Hjärta av damm. Andra bra böcker i samma genre är Hjärtlös av Petrus Dahlin, Skuggan i väggen av Kerstin Lundberg Hahn och Svartkonst för opiercade (med ny fortsättning) av Charlotta Björnulfsson. Lycka till med läsningen!

Sidor