En gratis tjänst från Sveriges bibliotekarier – För ett demokratiskt samhälle.

Sök bland tidigare frågor och svar

Senaste

I en bok finner jag termen ”P & O-ångare”, på vilken långa färder görs. Vad kan det referera till?
I Helsingborg finns det en platta (kompassros) vid Kvickbron där man kan ställa sig och det låter som att ens röst ekar när man talar (trots att inga väggar finns). Vad kallas det här fenomenet? Och var kan man läsa mer om det? En liknande konstruktion finns inuti tunnelbanestationen Tottenham Court Road i London.
Hej! Jag letar efter en skräcknovell som var med i någon novellsamling för barn/unga som jag läste i slutet av 1980-talet. Det cirkulerade några skräcksamlingar, typ "Mardrömmarnas hus" i klassen, men den är det inte. Har ni några fler förslag? Jag minns tyvärr inte vad novellen hette.
Hej! Jag söker en bok och undrar om ni kan hjälpa mig. Fick tips av mitt bibliotek att fråga här. Jag läste, för ca 15-20 å, en roman som jag gärna vill läsa om. Det är en manlig författare som beskriver sitt liv och sina relationer i USA och jag tror England. Han väver in amerikansk och brittisk trädgårdshistoria och kulturernas värderingar i sin berättelse. Den välskötta gräsmattans betydelse, hans mofars trädgårdsodlingar. Skillnaden på de i USA förädlade rosorna och de gamla brittiska trädgårdsrosorna. Tankar kring att plantera en lönn. Är den någon av er som känner igen och vet vad boken /författaren heter?
Vad var klotsteckning?

Aktuellt

Varför spelar inte Sverige herrfotboll under OS?
2 augusti 2021
Läs svar
Händer det att talmannen Andreas Norlen ibland röstar tillsammans med sitt parti moderaterna i politiska frågor eller med partilinjen i val av statsminister eller budget? Och om han INTE gör det - vem ersätter då honom? Ingår det i kvittningssystemet?
Går intelligens i arv?
16 mars 2021
Läs svar